徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: [永尾 寛]/Kitaoka Naoki/[河野 文昭]/Komoda Junji/[市川 哲雄]/Influence of Changes in Occlusal Vertical Dimension on Tongue Pressure to Palate during Swallowing/[Prosthodontic Research & Practice]

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EID
92217
EOID
835231
Map
0
LastModified
2016年9月2日(金) 21:16:19
Operator
大家 隆弘
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
永尾 寛
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
  1. 徳島大学.病院.診療科.歯科(2003年10月1日〜)
  2. 徳島大学.大学院ヘルスバイオサイエンス研究部.再生修復医歯学部門.顎口腔再建医学講座(2004年4月1日〜)
著者 必須
  1. 永尾 寛([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.口腔顎顔面補綴学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Kitaoka Naoki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 河野 文昭([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.総合診療歯科学]/[徳島大学.病院.中央診療施設等.総合歯科診療部])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Komoda Junji
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. 市川 哲雄([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.口腔顎顔面補綴学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Influence of Changes in Occlusal Vertical Dimension on Tongue Pressure to Palate during Swallowing

副題 任意
要約 任意

(英) Purpose : The purpose of the present study was to examine the relationship of tongue pressure and changes in occlusal vertical dimension to swallowing.Materials and Methods : The volunteer subjects were four young male dentulous adults and eight elderly complete denture wearers. The tongue pressure to the palate was simultaneously recorded with electromyography (EMG) measurements of the suprahyoid muscles as the occlusal vertical dimension changed. The subjects were instructed to perform two actions : swallowing without any liquid or food (dry swallowing) and swallowing of 2 ml water (wet swallowing).Results : During dry swallowing, the maximum pressure decreased significantly as the vertical dimension increased in the young subjects. In the elderly, the maximum tongue pressure decreased monotonically as the vertical occlusion increased. The same results were clearly found for wet swallowing. Overall data suggested that the tongue pressure of the elderly group was lower and the duration of tongue pressure in wet swallowing was longer than that of the younger group.Conclusion : An increase of the vertical dimension decreased the tongue pressure to the palate, whereas a decrease of the vertical dimension affected the tongue pressure less. Tongue pressure is an important factor for the evaluation of tongue function, especially swallowing.

キーワード 推奨
  1. (英) Swallowing
  2. (英) Tongue Pressure
  3. (英) Vertical Dimension
  4. (英) Complete Denture
発行所 推奨 日本補綴歯科学会
誌名 必須 Prosthodontic Research & Practice([日本補綴歯科学会])
(pISSN: 1347-7021)
ISSN 任意 1347-7021
ISSN: 1347-7021 (pISSN: 1347-7021)
Title: Prosthodontic Research & Practice
Supplier: 社団法人 日本補綴歯科学会
Publisher: Japan Prosthodontic Society
 (医中誌Web  (J-STAGE  (CrossRef (No Scopus information.)
必須 1
必須 1
必須 16 23
都市 任意
年月日 必須 2002年 10月 1日
URL 任意 http://ci.nii.ac.jp/naid/130000094061/
DOI 任意 10.2186/prp.1.16    (→Scopusで検索)
PMID 任意
NAID 任意 130000094061
WOS 任意
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意