徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: Amano Maho/Ogawa Haruko/Kojima Kyoko/Kamidaira Tomoko/Suetsugu Susumu/Yoshihama Munehiro/[佐藤 高則]/Samejima Tatsuya/Matsumoto Isamu/Identification of the major allergens in wheat flour responsible for Baker's asthma./[The Biochemical Journal]

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EID
63974
EOID
934018
Map
0
LastModified
2018年12月3日(月) 14:33:20
Operator
大家 隆弘
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
佐藤 高則
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継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨 研究
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
  1. 青山学院大学.理工学部
  2. お茶の水女子大学
著者 必須
  1. (英) Amano Maho
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Ogawa Haruko
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Kojima Kyoko
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Kamidaira Tomoko
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Suetsugu Susumu
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Yoshihama Munehiro
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 佐藤 高則
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Samejima Tatsuya
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. (英) Matsumoto Isamu
    役割 任意 共著
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Identification of the major allergens in wheat flour responsible for Baker's asthma.

副題 任意
要約 任意

(英) Baker's asthma, a typical occupational allergic disease, is a serious problem in the food industries. In this study, purification and identification of major allergens recognized by IgEs in sera of allergic patients were performed. Major immunoreactive proteins were purified from the albumin fraction by gel filtration on a Toyopearl HW-50 column followed by reverse-phase HPLC. The N-terminal amino acid sequences and molecular masses measured by MS indicated that the major immunoreactive proteins are members of the alpha-amylase inhibitor family, 0.19 and 0.28. Significant leukotriene release by each purified protein was observed in cell-associated stimulation tests, suggesting in vivo activity of these antigens. Carbohydrate analyses of major allergens indicated that they are monoglycosylated but not N-glycosylated in spite of the presence of a potential N-glycosylation site. Recombinant 0.19 expressed in Escherichia coli showed the same reactivity with IgE as native wheat 0.19 in Western blotting and ELISA using methyl vinyl ether maleic anhydride co-polymer as an immobilizing reagent, suggesting that the allergenic epitopes are located in the peptide portions.

(日) パン製造業者にみられるアレルギ-喘息は,食品業界において深刻な問題である.本論文は,患者の主なアレルゲンの同定を行なった.その結果,小麦粉中に含まれるα-アミラ-ゼインヒビタ-(α-AI)ファミリ-が,免疫的に反応性が認められた.そのうち,小麦由来および組換え体0.19α-AIの免疫学的反応性の検討により,エピト-プはペプチド部分に存在すると推定した.

キーワード 推奨
  1. (英) Allergens
  2. (英) Amino Acid Sequence
  3. (英) Antigens
  4. (英) Asthma
  5. (英) Chromatography, Gel
  6. (英) Chromatography, High Pressure Liquid
  7. (英) Electrophoresis, Polyacrylamide Gel
  8. (英) Flour
  9. (英) Hordeum
  10. (英) Humans
  11. (英) Molecular Sequence Data
  12. (英) Occupational Diseases
  13. (英) Sequence Alignment
  14. (英) Sequence Homology, Amino Acid
  15. (英) Triticum
発行所 推奨
誌名 必須 The Biochemical Journal([The Biochemical Society])
(pISSN: 0264-6021, eISSN: 1470-8728)
ISSN 任意 0264-6021
ISSN: 0264-6021 (pISSN: 0264-6021, eISSN: 1470-8728)
Title: The Biochemical journal
Title(ISO): Biochem J
Publisher: Portland Press, Ltd.
 (NLM Catalog  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 330
必須 3
必須 1229 1234
都市 任意
年月日 必須 1998年 3月 1日
URL 任意
DOI 任意 10.1042/bj3301229    (→Scopusで検索)
PMID 任意 9494090    (→Scopusで検索)
NAID 任意
WOS 任意 000073011800022
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Research Support, Non-U.S. Gov't