徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

(EDB発行のIDとパスフレーズ,又は情報センター発行の個人cアカウントとパスワードでログインしてください.)

著作: 髙井 誠道/Rumana Yesmin Hasi/松本 尚子/藤田 智帆/Md Hanif Ali/[林 順司]/[川上 竜巳]/[粟飯原 睦美]/Ishikawa Toshiki/Imai Hiroyuki/Wakida Mayuko/Ando Kazuya/[田中 保]/Degradation of glycosylinositol phosphoceramide during plant tissue homogenization/[The Journal of Biochemistry]/[田中 保]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
403391
EOID
1118291
Map
0
LastModified
2024年9月18日(水) 10:17:26
Operator
髙橋 ひとみ
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
田中 保
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨 研究
共著種別 推奨 国内共著(徳島大学内研究者と国内(学外)研究者との共同研究 (国外研究者を含まない))
学究種別 推奨 博士後期課程学生による研究報告
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Takai Yoshimichi / (日) 髙井 誠道 / (読) たかい よしみち
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  2. (英) Hasi Yesmin Rumana / (日) Rumana Yesmin Hasi / (読) るまな いえすみん はし
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  3. (英) Matsumoto Naoko / (日) 松本 尚子 / (読) まつもと なおこ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  4. (英) Fujita Chiho / (日) 藤田 智帆 / (読) ふじた ちほ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  5. (英) Ali Hanif / (日) Md Hanif Ali / (読) むはまど はにふ あり
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  6. 林 順司([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野]/[徳島大学.生物資源産業学部.生物資源産業学科.食料科学コース])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 川上 竜巳([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野]/[徳島大学.生物資源産業学部])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 粟飯原 睦美([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. (英) Ishikawa Toshiki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. (英) Imai Hiroyuki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  11. (英) Wakida Mayuko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  12. (英) Ando Kazuya
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  13. 田中 保([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Degradation of glycosylinositol phosphoceramide during plant tissue homogenization

副題 任意
要約 任意

(英) A convenient method for the determination of plant sphingolipids (glycosylinositol phosphoceramide, GIPC; glucosylceramide, GluCer; phytoceramide 1-phosphate, PC1P and phytoceramide, PCer) was developed. This method includes the extraction of lipids using 1-butanol, alkali hydrolysis with methylamine and separation by TLC. The amounts of sphingolipids in the sample were determined based on the relative intensities of standard sphingolipids visualized by primulin/UV on TLC. Using this method, we found that almost all GIPCs were degraded in response to tissue homogenization in cruciferous plants (cabbage, broccoli and Arabidopsis thaliana). The decrease in GIPCs was compensated for by increases in PC1P and PCer, indicating that GIPC was degraded by hydrolysis at the D and C positions of GIPC, respectively. In carrot roots and leaves, most of GIPC degradation was compensated for by an increase in PCer. In rice roots, the decrease in GIPCs was not fully explained by the increases in PC1P and PCer, indicating that enzymes other than phospholipase C and D activities operated. As the visualization of lipids on TLC is useful for detecting the appearance or disappearance of lipids, this method will be available for the characterization of metabolism of sphingolipids in plants.

キーワード 推奨
  1. (英) Glycosphingolipids
  2. (英) Sphingolipids
  3. (英) Plants
  4. (英) Brassica
  5. (英) Arabidopsis
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Biochemistry([日本生化学会])
(pISSN: 0021-924X, eISSN: 1756-2651)
ISSN 任意 1756-2651
ISSN: 0021-924X (pISSN: 0021-924X, eISSN: 1756-2651)
Title: Journal of biochemistry
Title(ISO): J Biochem
Supplier: Oxford University Press
Publisher: Oxford University Press
 (NLM Catalog  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 175
必須 1
必須 115 124
都市 任意
年月日 必須 2024年 1月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.1093/jb/mvad080    (→Scopusで検索)
PMID 任意 37827526    (→Scopusで検索)
CRID 任意 1520862036472955648
WOS 任意
Scopus 任意 2-s2.0-85181760535
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
  1. 田中 保([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野])
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: 10.1093/jb/mvad080

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  3. (英) KeywordList.Keyword: glycosylinositol phosphoceramide

  4. (英) KeywordList.Keyword: phospholipase C

  5. (英) KeywordList.Keyword: phospholipase D

  6. (英) KeywordList.Keyword: phytoceramide

  7. (英) KeywordList.Keyword: phytoceramide 1-phosphate