徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: 川上 歩花/[板東 美香]/髙士 友恵/杉内 美月/Hyodo Mizusa/三島 優奈/Kuroda Masashi/[森 博康]/[黒田 暁生]/[湯本 浩通]/[松久 宗英]/[阪上 浩]/[堤 理恵]/Umami taste sensitivity is associated with food intake and oral environment in subjects with diabetes/[The Journal of Medical Investigation : JMI]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
400456
EOID
1091288
Map
0
LastModified
2023年9月20日(水) 10:36:13
Operator
新見 優子
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
湯本 浩通
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 日本語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨 学内共著(徳島大学内研究者との共同研究 (学外研究者を含まない))
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Kawakami Ayuka / (日) 川上 歩花 / (読) かわかみ あゆか
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  2. 板東 美香([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.歯周歯内治療学]/[徳島大学.病院.診療科.歯科.歯周病科(第二保存科)])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Takashi Tomoe / (日) 髙士 友恵 / (読) たかし ともえ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  4. (英) Sugiuchi Mizuki / (日) 杉内 美月 / (読) すぎうち みづき
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  5. (英) Hyodo Mizusa
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Mishima Yuna / (日) 三島 優奈 / (読) みしま ゆうな
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  7. (英) Kuroda Masashi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 森 博康([徳島大学.先端酵素学研究所.基幹研究部門])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. 黒田 暁生([徳島大学.先端酵素学研究所.基幹研究部門])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. 湯本 浩通([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.歯周歯内治療学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  11. 松久 宗英([徳島大学.先端酵素学研究所.基幹研究部門]/徳島大学病院アンチエイジングセンター センター長(併任)/徳島大学先端酵素学研究所長(併任))
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  12. 阪上 浩([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.代謝栄養学]/[徳島大学.糖尿病臨床・研究開発センター])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  13. 堤 理恵
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Umami taste sensitivity is associated with food intake and oral environment in subjects with diabetes

副題 任意
要約 任意

(英) Dysgeusia is a serious problem in patients with diabetes because it often leads to overeating, which is associated with disease progression. This study aimed to investigate the association between taste sensitivity, eating habits, and the oral environment. In this cross-sectional study of 75 subjects with diabetes, gustatory function was assessed using the whole-mouth method, and lingual taste receptor gene expression was measured by real-time PCR. Food intake was evaluated using a food frequency questionnaire based on food groups. The oral environment was assessed using xerostomia and periodontal comprehensive examination. In total, 45.3%, 28.0%, and 18.7% of subjects showed lower umami taste sensitivity, low sweet taste sensitivity, and low salt taste sensitivity, respectively. Lower umami sensitivity correlated with lower estimated glomerular filtration rate and higher energy-source food intake. Subjects with diabetes with higher plaque control record showed significantly higher T1R3 gene expression than those with lower plaque control record. Reduced umami taste sensitivity is associated with decreased renal function and high energy food intake in diabetes. Subjects with diabetes with higher plaque control record showed significantly higher T1R3 gene expression, suggesting that the oral environment affects taste gene expression. J. Med. Invest. 70 : 241-250, February, 2023.

キーワード 推奨
  1. (英) Humans
  2. (英) Taste
  3. (英) Cross-Sectional Studies
  4. (英) Taste Perception
  5. (英) Diabetes Mellitus
  6. (英) Eating
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Medical Investigation : JMI([徳島大学.医学部])
(pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
ISSN 任意 1349-6867
ISSN: 1343-1420 (pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
Title: The journal of medical investigation : JMI
Title(ISO): J Med Invest
Supplier: 徳島大学
Publisher: University of Tokushima
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 70
必須 1.2
必須 241 250
都市 任意
年月日 必須 2023年 2月 5日
URL 任意
DOI 任意 10.2152/jmi.70.241    (→Scopusで検索)
PMID 任意 37164729    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意
Scopus 任意 2-s2.0-85158866092
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: 10.2152/jmi.70.241

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  3. (英) KeywordList.Keyword: Diabetes

  4. (英) KeywordList.Keyword: Food intake

  5. (英) KeywordList.Keyword: Oral environments

  6. (英) KeywordList.Keyword: Umami

  7. (英) KeywordList.Keyword: taste sensitivity