徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: 板東 正浩/[升本 早枝子]/[黒田 雅士]/[堤 理恵]/[阪上 浩]/Effect of olive oil consumption on aging in a senescence-accelerated mice-prone 8 (SAMP8) model./[The Journal of Medical Investigation : JMI]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
367799
EOID
991403
Map
0
LastModified
2020年9月9日(水) 08:53:19
Operator
堤 理恵
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
黒田 雅士
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Bando Masahiro / (日) 板東 正浩 / (読) ばんどう まさひろ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  2. 升本 早枝子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 黒田 雅士([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.代謝栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. 堤 理恵([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.代謝栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. 阪上 浩([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.代謝栄養学]/[徳島大学.糖尿病臨床・研究開発センター])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Effect of olive oil consumption on aging in a senescence-accelerated mice-prone 8 (SAMP8) model.

副題 任意
要約 任意

(日) Background : Mediterranean diets have been linked to a reduced risk of cancer, vascular illnesses, Parkinson's and Alzheimer's disease. Olive oil is the primary fat source in the Mediterranean diet ; however, only a few studies have investigated the effect of olive oil on aging. In the present study, we aimed to determine whether consumption of olive oil significantly influences aging and memory in senescence-accelerated mouse-prone 8 (SAMP8). Methods : SAMP8 and senescence-accelerated mouse resistant 1 (SAMR1) mice were fed either 7% soy oil or 1% olive oil and 6% soy oil during a six-month study period. Reduction in memory in passive avoidance learning was examined after two months from the initiation of the experiment. Results : The weight of organs including the liver, kidney, spleen, and fat tissue changed significantly and memory performance was reduced in SAMP8 than in SAMR1 mice. There were no significant differences in SAMP8 and SAMR1 mice; however, blood triglyceride level decreased significantly in SAMP8 mice fed on olive oil. Conclusions : These results suggest that consuming olive oil may not have a protective role in aging and memory recall, but beneficial effects may be related to improvement in lipid metabolism. J. Med. Invest. 66 : 241-247, August, 2019.

キーワード 推奨
  1. (英) Aging
  2. (英) Animals
  3. (英) Avoidance Learning
  4. (英) Diet, Mediterranean
  5. 記憶(memory)
  6. (英) Mice
  7. (英) Models, Animal
  8. (英) Olive Oil
  9. (英) Organ Size
  10. (英) Triglycerides
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Medical Investigation : JMI([徳島大学.医学部])
(pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
ISSN 任意 1349-6867
ISSN: 1343-1420 (pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
Title: The journal of medical investigation : JMI
Title(ISO): J Med Invest
Supplier: 徳島大学
Publisher: Tokushima Daigaku Igakubu
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 66
必須 3.4
必須 241 247
都市 任意
年月日 必須 2019年 0月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.2152/jmi.66.241    (→Scopusで検索)
PMID 任意 31656282    (→Scopusで検索)
NAID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) PublicationType: Journal Article