徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: 楊 琳/[中本 真理子]/[首藤 恵泉]/[秦 明子]/Aki Nanako/[四釜 洋介]/[坂東 由記子]/[市原 多香子]/[南川 貴子]/[桑村 由美]/[田村 綾子]/[上村 浩一]/[有澤 孝吉]/[船木 真理]/[酒井 徹]/Associations between intake of dietary fermented soy food and concentrations of inflammatory markers: a cross-sectional study in Japanese workers/[The Journal of Medical Investigation : JMI]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
337836
EOID
1104775
Map
0
LastModified
2024年4月25日(木) 19:26:19
Operator
大家 隆弘
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
中本 真理子
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨 国内共著(徳島大学内研究者と国内(学外)研究者との共同研究 (国外研究者を含まない))
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Yang Xiaolin / (日) 楊 琳 / (読) やん しゃおりん
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  2. 中本 真理子([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.実践栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 首藤 恵泉
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. 秦 明子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Aki Nanako
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 四釜 洋介
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 坂東 由記子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 市原 多香子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. 南川 貴子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. 桑村 由美([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.保健学域.保健科学部門.看護学系.がん看護学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  11. 田村 綾子
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  12. 上村 浩一
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  13. 有澤 孝吉
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  14. 船木 真理
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  15. 酒井 徹([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.実践栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Associations between intake of dietary fermented soy food and concentrations of inflammatory markers: a cross-sectional study in Japanese workers

副題 任意
要約 任意

(英) Epidemiological investigations have shown that consumption of soybeans or soy foods reduces the risk of the development of cardiovascular disease, cancer and osteoporosis. The aim of this study was to determine the associations between different soy foods and inflammatory markers, including high-sensitivity C-reactive protein (hs-CRP), interleukin (IL)-6, and IL-18, in Japanese workers. The cross-sectional study included 1,426 Japanese workers (1,053 men and 373 women) aged 20 to 64 years. Intake of 12 soy foods was estimated by a validated food frequency questionnaire. Associations of total soy foods, fermented soy food, non-fermented soy food, soy isoflavone with hs-CRP, IL-6, and IL-18 levels were examined by general linear model regression analysis. We found that total fermented soy food intake was inversely associated with multivariable-adjusted geometric concentration of IL-6 in men (Q1:1.03 pg/mL, Q5:0.94 pg /mL;P for trend = 0.031). Furthermore, it was shown that IL-6 concentrations were inversely associated with miso intake (β = -0.068;p = 0.034) and soy sauce intake in men (β = -0.074;p = 0.018). This study suggests that intake of total fermented soy food, miso and soy sauce be associated with IL-6 concentrations in Japanese men. J. Med. Invest. 65:74-80, February, 2018.

キーワード 推奨
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Medical Investigation : JMI([徳島大学.医学部])
(pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
ISSN 任意 1349-6867
ISSN: 1343-1420 (pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
Title: The journal of medical investigation : JMI
Title(ISO): J Med Invest
Supplier: 徳島大学
Publisher: University of Tokushima
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 65
必須 1-2
必須 74 80
都市 任意
年月日 必須 2018年 0月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.2152/jmi.65.74    (→Scopusで検索)
PMID 任意 29593198    (→Scopusで検索)
CRID 任意 1390282679224674560
NAID 130006575620
WOS 任意
Scopus 任意 2-s2.0-85044467994
機関リポジトリ 111414
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: 10.2152/jmi.65.74

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  3. (英) KeywordList.Keyword: Fermented soy food

  4. (英) KeywordList.Keyword: Inflammatio n

  5. (英) KeywordList.Keyword: Interleukin-6

  6. (英) KeywordList.Keyword: Soy