徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: [加藤 雅裕]/吉田 典正/山田 直人/峯 大樹/大西 賢治/[米倉 大介]/[杉山 茂]/Enhancement in Boiling Heat Transfer for Water Using a Polished Plate Surface/[Journal of Chemical Engineering of Japan]

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EID
336264
EOID
923791
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2018年8月29日(水) 15:38:33
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[ADMIN]
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TRUE
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加藤 雅裕
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨 研究
共著種別 推奨 国内共著(徳島大学内研究者と国内(学外)研究者との共同研究 (国外研究者を含まない))
学究種別 推奨
組織 推奨
  1. 徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.理工学域.応用化学系.化学プロセス工学分野(2017年4月1日〜)
  2. 徳島大学.先端技術科学教育部.物質生命システム工学専攻.化学機能創生コース.化学プロセス工学講座(2012年4月1日〜)
  3. 徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.フロンティア研究センター.資源循環研究部門.環境エネルギー創生分野(〜2018年3月31日)
著者 必須
  1. 加藤 雅裕([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.理工学域.応用化学系.化学プロセス工学分野]/[徳島大学.理工学部.理工学科.応用化学システムコース.化学プロセス工学講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Yoshida Norimasa / (日) 吉田 典正 / (読) よしだ のりまさ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  3. (英) Yamada Naoto / (日) 山田 直人 / (読) やまだ なおと
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  4. (英) Mine Daiki / (日) 峯 大樹 / (読) みね だいき
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  5. (英) Ohnishi kenji / (日) 大西 賢治 / (読) おおにし けんじ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 米倉 大介([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.理工学域.機械科学系.生産工学分野]/[徳島大学.理工学部.理工学科.機械科学コース.生産工学講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 杉山 茂([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.理工学域.応用化学系.化学プロセス工学分野]/[徳島大学.理工学部.理工学科.応用化学システムコース.化学プロセス工学講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Enhancement in Boiling Heat Transfer for Water Using a Polished Plate Surface

副題 任意
要約 任意

(英) The thermal characteristic of a plate evaporator for boiling water have been experimentally investigated. Stainless-steel plates with five kinds of surface roughness (a mirror-polished surface and four kinds of polished plate surface, F2, F0, F-1, and F-2 polishing) were used for the investigation. The roughness order is F-2>F-1>F0>F2>mirror. The local boiling heat transfers were measured on the evaporator surface using ten thermocouples inside the evaporator. For a comparison of the heat transfer characteristic of the evaporator, the local boiling heat transfer coefficient was measured when the polishing direction was perpendicular or parallel to the water flow at a range of pressures (0.30.4MPa) and flow rates (2060mL/min). The results indicate that the local heat transfer coefficient increased with increasing vapor quality at all surface conditions. For F0 polishing, the heat transfer coefficient on the surface with perpendicular polishing was much larger than that on the surfaces with parallel and mirror polishing. In particular, the heat transfer coefficient of the perpendicularly polished surface (F2 and F0 polishing) was increased six-fold in comparison with that of the mirror surface at a vapor quality of 0.35. However, for the F-1 and F-2 perpendicularly polishing plates, the heat transfer coefficients were smaller than those of the F0 and F2 perpendicularly polishing plates. For the F2 perpendicularly polished plate, heat transfer enhancement was confirmed, along with an increase in the number of bubbling points, on increasing the system pressure. For the polished surface, the heat transfer coefficient increased with increasing flow rate. This indicates that the bubble formation cycle was promoted by an increased flow rate.

キーワード 推奨
  1. (英) Boiling heat transfer enhancement
  2. (英) Water
  3. (英) Plate heat transfer
  4. (英) Polished plate surface
発行所 推奨 社団法人 化学工学会
誌名 必須 Journal of Chemical Engineering of Japan([社団法人 化学工学会])
(pISSN: 0021-9592, eISSN: 1881-1299)
ISSN 任意 0021-9592
ISSN: 0021-9592 (pISSN: 0021-9592, eISSN: 1881-1299)
Title: JOURNAL OF CHEMICAL ENGINEERING OF JAPAN
Supplier: 公益社団法人 化学工学会
Publisher: Society of Chemical Engineers Japan
 (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 51
必須 6
必須 518 523
都市 任意 東京(Tokyo/[日本国])
年月日 必須 2018年 6月 末日
URL 任意
DOI 任意 10.1252/jcej.17we305    (→Scopusで検索)
PMID 任意
NAID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
機関リポジトリ 111975
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意