徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: Tatano Hiroshi/Yamanaka-Okumura Hisami/Zhou Bei/Adachi Chisaki/Kawakami Yuka/Katayama Takafumi/Masuda Masashi/Takeda Eiji/[竹谷 豊]/Association of habitual high-fat intake and desire for protein and sweet food./[The Journal of Medical Investigation : JMI]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
332182
EOID
907146
Map
0
LastModified
2018年5月23日(水) 17:07:17
Operator
[ADMIN]
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
竹谷 豊
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Tatano Hiroshi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Yamanaka-Okumura Hisami
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Zhou Bei
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Adachi Chisaki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Kawakami Yuka
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Katayama Takafumi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. (英) Masuda Masashi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Takeda Eiji
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. 竹谷 豊([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.臨床食管理学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Association of habitual high-fat intake and desire for protein and sweet food.

副題 任意
要約 任意

(英) Reducing dietary calorie density (CD) is useful in body weight management. This study investigates the association between dietary habits and preferences for different CDs. We conducted a randomized crossover study of 232 healthy subjects who consumed packed lunch boxes containing a control, high-meat and low-rice, low-vegetable, medium-fat and low-vegetable, high-fat, and high-fat and low-vegetable meals over six sessions. The subjective levels of sensory properties were assessed over time using a visual analog scale and the area under the curve. Subjects were assessed for dietary habits using a brief-type self-administered diet history questionnaire (BDHQ) and were divided into two groups based on a daily fat energy ratio ≥ 25% (high fat [HF], n=116) and < 25% (normal, n=116) that was matched for age, body mass index, and sex ratio. Our findings indicate that the desire for sweetness was higher in the HF group than in the normal group, regardless of the meals consumed. Particularly, among the 500-kcal low-CD meals, a high-protein meal provided greater fullness and satisfaction and lower prospective consumption in the HF group than in the normal group. Therefore, our study demonstrates that postprandial appetite sensation is associated with dietary habits of fat intake. J. Med. Invest. 63: 241-247, August, 2016.

キーワード 推奨
  1. (英) Adult
  2. (英) Appetite
  3. (英) Cross-Over Studies
  4. (英) Diet, High-Fat
  5. (英) Dietary Carbohydrates
  6. (英) Dietary Proteins
  7. (英) Energy Intake
  8. (英) Feeding Behavior
  9. (英) Female
  10. (英) Humans
  11. (英) Male
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Medical Investigation : JMI([徳島大学.医学部])
(pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
ISSN 任意 1349-6867
ISSN: 1343-1420 (pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
Title: The journal of medical investigation : JMI
Title(ISO): J Med Invest
Supplier: 徳島大学
Publisher: Tokushima Daigaku Igakubu
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 63
必須 3-4
必須 241 247
都市 任意
年月日 必須 2016年 0月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.2152/jmi.63.241    (→Scopusで検索)
PMID 任意 27644566    (→Scopusで検索)
NAID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
機関リポジトリ 111188
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: 10.2152/jmi.63.241

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  3. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Randomized Controlled Trial