徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

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著作: [上番増 喬]/大西 愛/北山 礼子/吉本 亜由美/[中橋 睦美]/[下畑 隆明]/[馬渡 一諭]/[髙橋 章]/Effects of Low-Dose Non-Caloric Sweetener Consumption on Gut Microbiota in Mice./[Nutrients]

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EID
331481
EOID
897928
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0
LastModified
2018年4月17日(火) 07:09:03
Operator
馬渡 一諭
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TRUE
Censor
0
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上番増 喬
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. 上番増 喬([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.先端基礎栄養学教育研究プロジェクト]/[徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.予防環境栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Ohnishi Ai / (日) 大西 愛 / (読) おおにし あい
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  3. (英) Kitayama Reiko / (日) 北山 礼子 / (読) きたやま れいこ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  4. (英) Yoshimoto Ayumi / (日) 吉本 亜由美 / (読) よしもと あゆみ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  5. 中橋 睦美([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系]/->個人[粟飯原 睦美])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 下畑 隆明
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 馬渡 一諭
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 髙橋 章([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.予防環境栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Effects of Low-Dose Non-Caloric Sweetener Consumption on Gut Microbiota in Mice.

副題 任意
要約 任意

(英) Abstract: Non-caloric artificial sweeteners (NASs) provide sweet tastes to food without adding calories or glucose. NASs can be used as alternative sweeteners for controlling blood glucose levels and weight gain. Although the consumption of NASs has increased over the past decade in Japan and other countries, whether these sweeteners affect the composition of the gut microbiome is unclear. In the present study, we examined the effects of sucralose or acesulfame-K ingestion (at most the maximum acceptable daily intake (ADI) levels, 15 mg/kg body weight) on the gut microbiome in mice. Consumption of sucralose, but not acesulfame-K, for 8 weeks reduced the relative amount of Clostridiumcluster XIVa in feces. Meanwhile, sucralose and acesulfame-K did not increase food intake, body weight gain or liver weight, or fat in the epididymis or cecum. Only sucralose intake increased the concentration of hepatic cholesterol and cholic acid. Moreover, the relative concentration of butyrate and the ratio of secondary/primary bile acids in luminal metabolites increased with sucralose consumption in a dose-dependent manner. These results suggest that daily intake of maximum ADI levels of sucralose, but not acesulfame-K, affected the relative amount of the Clostridium cluster XIVa in fecal microbiome and cholesterol bile acid metabolism in mice.

キーワード 推奨
発行所 推奨
誌名 必須 Nutrients(Molecular Diversity Preservation International)
(eISSN: 2072-6643)
ISSN 任意 2072-6643
ISSN: 2072-6643 (eISSN: 2072-6643)
Title: Nutrients
Title(ISO): Nutrients
Publisher: Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI)
 (NLM Catalog  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 9
必須 6
必須
都市 任意
年月日 必須 2017年 6月 1日
URL 任意
DOI 任意 10.3390/nu9060560    (→Scopusで検索)
PMID 任意 28587159    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: E560

  2. (英) Article.ELocationID: 10.3390/nu9060560

  3. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  4. (英) KeywordList.Keyword: CE-MS

  5. (英) KeywordList.Keyword: DGGE

  6. (英) KeywordList.Keyword: acceptable daily intake

  7. (英) KeywordList.Keyword: acesulfame-K

  8. (英) KeywordList.Keyword: artificial sweetener

  9. (英) KeywordList.Keyword: bile acid

  10. (英) KeywordList.Keyword: cholesterol

  11. (英) KeywordList.Keyword: gut microbiota

  12. (英) KeywordList.Keyword: sucralose

  13. (英) CoiStatement: The authors declare no conflict of interest.