徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: 釜江 梨紗/Nojima Shoko/秋吉 研二/薛 昌喜/Honda Sari/Masuda Toshiya/[小山 保夫]/Hydroxyhydroquinone, a by-product of coffee bean roasting, increases intracellular Ca2+ concentration in rat thymic lymphocytes/[Food and Chemical Toxicology]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
322899
EOID
907053
Map
0
LastModified
2018年5月23日(水) 17:06:24
Operator
[ADMIN]
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
小山 保夫
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨 研究
共著種別 推奨 学内共著(徳島大学内研究者との共同研究 (学外研究者を含まない))
学究種別 推奨 学士課程学生による研究報告
組織 推奨
  1. 徳島大学.総合科学部.社会創生学科.地域創生コース(2009年4月1日〜)
  2. 徳島大学.大学院生物資源産業学研究部.生物資源産業学部門.生物資源産業学系.食料科学分野(2016年4月1日〜2017年3月31日)
著者 必須
  1. (英) Kamae Risa / (日) 釜江 梨紗 / (読) かまえ りさ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  2. (英) Nojima Shoko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Akiyoshi Kenji / (日) 秋吉 研二 / (読) あきよし けんじ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  4. (英) Setsu Shoki / (日) 薛 昌喜 / (読) せつ しょうき
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  5. (英) Honda Sari
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Masuda Toshiya
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 小山 保夫
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Hydroxyhydroquinone, a by-product of coffee bean roasting, increases intracellular Ca2+ concentration in rat thymic lymphocytes

副題 任意
要約 任意

(英) Hydroxyhydroquinone (HHQ) is generated during coffee bean roasting. A cup of coffee contains 0.1 1.7 mg of HHQ. The actions of HHQ on mammalian DNA were examined because HHQ is a metabolite of benzene, which causes leukemia. Currently, information on the cellular actions of HHQ is limited. We examined the effects of sublethal levels of HHQ on the concentration of intracellular Ca2+ in rat thymic lymphocytes by using a flow cytometric technique with fluorescent probes. HHQ at 10 μM or more significantly elevated intracellular Ca2+ levels by increasing the membrane permeability of divalent cations, resulting in hyperpolarization via the activation of Ca2+-dependent K+ channels. HHQ-induced changes in the intracellular Ca2+ concentration and membrane potential may affect the cell functions of lymphocytes. HHQ-reduced coffee may be preferable in order to avoid the possible adverse effects of HHQ.

キーワード 推奨
  1. (英) Animals
  2. (英) Calcium
  3. (英) Cell Death
  4. (英) Cells, Cultured
  5. (英) Coffea
  6. (英) Coffee
  7. (英) Flow Cytometry
  8. (英) Furans
  9. (英) Hydroquinones
  10. (英) Lymphocytes
  11. (英) Phosphatidylserines
  12. (英) Pyrogallol
  13. (英) Rats
  14. (英) Thymus Gland
  15. (英) Zinc
発行所 推奨 Elsevier Science
誌名 必須 Food and Chemical Toxicology(British Industrial Biological Research Association)
(pISSN: 0278-6915, eISSN: 1873-6351)
ISSN 任意 1873-6351
ISSN: 0278-6915 (pISSN: 0278-6915, eISSN: 1873-6351)
Title: Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association
Title(ISO): Food Chem Toxicol
Publisher: Elsevier Ltd.
 (NLM Catalog  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 102
必須 ---
必須 39 45
都市 任意 アムステルダム(Amsterdam/[オランダ王国])
年月日 必須 2017年 4月 1日
URL 任意 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691517300339
DOI 任意 10.1016/j.fct.2017.01.025    (→Scopusで検索)
PMID 任意 28153638    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
機関リポジトリ 111018
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.ELocationID: S0278-6915(17)30033-9

  2. (英) Article.ELocationID: 10.1016/j.fct.2017.01.025

  3. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  4. (英) KeywordList.Keyword: By-product

  5. (英) KeywordList.Keyword: Calcium

  6. (英) KeywordList.Keyword: Coffee

  7. (英) KeywordList.Keyword: Cytotoxicity

  8. (英) KeywordList.Keyword: Hydroxyhydroquinone

  9. (英) KeywordList.Keyword: Lymphocytes