徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: Kamezaki Chihiro/Nakashima Ami/Yamada Asako/Uenishi Sachiko/Ishibashi Hiroshi/Shibuya Natsumi/Hama Susumu/Hosoi Shinzo/Yamashita Eiji/[小暮 健太朗]/Synergistic antioxidative effect of astaxanthin and tocotrienol by co-encapsulated in liposomes/[Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition]

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EID
317555
EOID
1085954
Map
0
LastModified
2023年8月22日(火) 10:44:16
Operator
大家 隆弘
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
小暮 健太朗
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨 国内共著(徳島大学内研究者と国内(学外)研究者との共同研究 (国外研究者を含まない))
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Kamezaki Chihiro
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Nakashima Ami
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Yamada Asako
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Uenishi Sachiko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Ishibashi Hiroshi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Shibuya Natsumi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. (英) Hama Susumu
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Hosoi Shinzo
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. (英) Yamashita Eiji
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. 小暮 健太朗([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.薬学域.薬科学部門.創薬科学系.衛生薬学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Synergistic antioxidative effect of astaxanthin and tocotrienol by co-encapsulated in liposomes

副題 任意
要約 任意

(英) Astaxanthin and vitamin E are both effective antioxidants that are frequently used in cosmetics, as food additives, and in to prevent oxidative damage. A combination of astaxanthin and vitamin E would be expected to show an additive anntioxidative effect. In this study, liposomes co-encapsulating astaxanthin and the vitamin E derivatives α-tocopherol (α-T) or tocotrienols (T3) were prepared, and the antioxidative activity of these liposomes toward singlet oxygen and hydroxyl radical was evaluated in vitro. Liposomes co-encapsulating astaxanthin and α-T showed no additive anntioxidative effect, while the actual scavenging activity of liposomes co-encapsulating astaxanthin and T3 was higher than the calculated additive activity. To clarify why this synergistic effect occurs, the most stable structure of astaxanthin in the presence of α-T or α-T3 was calculated. Only α-T3 was predicted to form hydrogen bonding with astaxanthin, and the astaxanthin polyene chain would partially interact with the α-T3 triene chain, which could explain why there was a synergistic effect between astaxanthin and T3 but not α-T. In conclusion, co-encapsulation of astaxanthin and T3 induces synergistic scavenging activity by intermolecular interactions between the two antioxidants.

キーワード 推奨
発行所 推奨
誌名 必須 Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition(日本酸化ストレス学会)
(pISSN: 0912-0009, eISSN: 1880-5086)
ISSN 任意 0912-0009
ISSN: 0912-0009 (pISSN: 0912-0009, eISSN: 1880-5086)
Title: Journal of clinical biochemistry and nutrition
Title(ISO): J Clin Biochem Nutr
Supplier: 一般社団法人 日本酸化ストレス学会
Publisher: The Society for Free Radical Research Japan
 (NLM Catalog  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 59
必須 2
必須 100 106
都市 任意
年月日 必須 2016年 4月 15日
URL 任意
DOI 任意 10.3164/jcbn.15-153    (→Scopusで検索)
PMID 任意 27698536    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意 000384952500004
Scopus 任意 2-s2.0-84988934724
機関リポジトリ 110843
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  2. (英) KeywordList.Keyword: astaxanthin

  3. (英) KeywordList.Keyword: intermolecular interaction

  4. (英) KeywordList.Keyword: synergistic activity

  5. (英) KeywordList.Keyword: tocotrienol

  6. (英) KeywordList.Keyword: vitamin E