徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: [粟飯原 睦美]/Lian Xin/[下畑 隆明]/[上番増 喬]/[馬渡 一諭]/Harada Yumi/[芥川 正武]/[木内 陽介]/[髙橋 章]/Vegetable surface sterilization system using UVA light-emitting diodes./[The Journal of Medical Investigation : JMI]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
295366
EOID
878018
Map
0
LastModified
2017年12月4日(月) 14:03:12
Operator
[ADMIN]
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
馬渡 一諭
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. 粟飯原 睦美([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系]/->個人[中橋 睦美])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Lian Xin
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 下畑 隆明([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.予防環境栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. 上番増 喬([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.予防環境栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. 馬渡 一諭
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Harada Yumi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 芥川 正武([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.理工学域.電気電子系.電気電子システム分野]/[徳島大学.理工学部.理工学科.電気電子システムコース.電気電子システム講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 木内 陽介
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. 髙橋 章([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.予防環境栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Vegetable surface sterilization system using UVA light-emitting diodes.

副題 任意
要約 任意

(英) Surface sterilization of fresh produce has been needed in the food manufacturing/processing industry. Here we report a UVA-LED (Ultra Violet A-Light Emitting Diode) system for surface sterilization that is safe, efficacious, low cost, and apparently harmless to fresh produce. To test the system, Escherichia coli strain DH5 was spot-inoculated onto vegetable tissues, and treated under UVA-LED. Tissues were homogenized and bacteria quantified by colony-forming assay. Possible effects of UVA-LED on vegetable quality were evaluated by HPLC. Tissue weight changes were checked after treatment at 4, 15, and 30. Bacterial inactivation by UVA-LED radiation was observed after a 10 min treatment and increased with increasing time of irradiation. The log survival ratio reached -3.23 after a 90 min treatment. Bacterial cells surviving treatment grew slowly compared to non-irradiated control cells. Cabbage tissue lost weight over time after treatment, and weight loss increased with increasing incubation temperature, but there was no difference between losses by UVA-LED treated and control tissues at any temperature tested. In addition, no differences of Vitamin C content in cabbage tissue were detected by HPLC after UVA-LED treatment. These results suggest that UVA-LED treatment has great potential for vegetable surface sterilization in the food manufacturing/processing industry.

キーワード 推奨
発行所 推奨
誌名 必須 The Journal of Medical Investigation : JMI([徳島大学.医学部])
(pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
ISSN 任意 1349-6867
ISSN: 1343-1420 (pISSN: 1343-1420, eISSN: 1349-6867)
Title: The journal of medical investigation : JMI
Title(ISO): J Med Invest
Supplier: 徳島大学
Publisher: Tokushima Daigaku Igakubu
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 61
必須 3-4
必須 285 290
都市 任意
年月日 必須 2014年 0月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.2152/jmi.61.285    (→Scopusで検索)
PMID 任意 25264046    (→Scopusで検索)
NAID 任意
WOS 任意
Scopus 任意 2-s2.0-84907509465
機関リポジトリ 109573
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) PublicationType: Journal Article

  2. (英) PublicationType: Research Support, Non-U.S. Gov't