徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: [塩田 智子]/[安倍 知紀]/[川合 暢彦]/Ohno Ayako/Teshima-Kondo Shigetada/[森 博世]/[寺尾 純二]/[田中 栄二]/[二川 健]/Flavones Inhibit LPS-Induced Atrogin-1/MAFbx Expression in Mouse C2C12 Skeletal Myotubes./[Journal of Nutritional Science and Vitaminology]

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EID
295244
EOID
826324
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0
LastModified
2016年8月2日(火) 10:43:12
Operator
田中 栄二
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TRUE
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0
Owner
田中 栄二
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨 博士課程学生による研究報告
組織 推奨
  1. 徳島大学.口腔科学研究科.口腔科学専攻.口腔健康科学講座.口腔顎顔面矯正学(2004年4月1日〜)
  2. 徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.生体栄養学(2015年4月1日〜)
  3. 徳島大学.大学院ヘルスバイオサイエンス研究部.再生修復医歯学部門.顎口腔再建医学講座.口腔顎顔面矯正学(2004年4月1日〜2015年3月31日)
著者 必須
  1. 塩田 智子([徳島大学.口腔科学研究科.口腔科学専攻.口腔健康科学講座.口腔顎顔面矯正学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. 安倍 知紀
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 川合 暢彦
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Ohno Ayako
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Teshima-Kondo Shigetada
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 森 博世
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 寺尾 純二
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 田中 栄二([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.歯学域.口腔科学部門.臨床歯学系.口腔顎顔面矯正学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. 二川 健([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.生体栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Flavones Inhibit LPS-Induced Atrogin-1/MAFbx Expression in Mouse C2C12 Skeletal Myotubes.

副題 任意
要約 任意

(英) Muscle atrophy is a complex process that occurs as a consequence of various stress events. Muscle atrophy-associated genes (atrogenes) such as atrogin-1/MAFbx and MuRF-1 are induced early in the atrophy process, and the increase in their expression precedes the loss of muscle weight. Although antioxidative nutrients suppress atrogene expression in skeletal muscle cells, the inhibitory effects of flavonoids on inflammation-induced atrogin-1/MAFbx expression have not been clarified. Here, we investigated the inhibitory effects of flavonoids on lipopolysaccharide (LPS)-induced atrogin-1/MAFbx expression. We examined whether nine flavonoids belonging to six flavonoid categories inhibited atrogin-1/MAFbx expression in mouse C2C12 myotubes. Two major flavones, apigenin and luteolin, displayed potent inhibitory effects on atrogin-1/MAFbx expression. The pretreatment with apigenin and luteolin significantly prevented the decrease in C2C12 myotube diameter caused by LPS stimulation. Importantly, the pretreatment of LPS-stimulated myoblasts with these flavones significantly inhibited LPS-induced JNK phosphorylation in C2C12 myotubes, resulting in the significant suppression of atrogin-1/MAFbx promoter activity. These results suggest that apigenin and luteolin, prevent LPS-mediated atrogin-1/MAFbx expression through the inhibition of the JNK signaling pathway in C2C12 myotubes. Thus, these flavones, apigenin and luteolin, may be promising agents to prevent LPS-induced muscle atrophy.

キーワード 推奨
発行所 推奨
誌名 必須 Journal of Nutritional Science and Vitaminology([日本栄養·食糧学会]/[日本ビタミン学会])
(pISSN: 0301-4800, eISSN: 1881-7742)
ISSN 任意 1881-7742
ISSN: 0301-4800 (pISSN: 0301-4800, eISSN: 1881-7742)
Title: Journal of nutritional science and vitaminology
Title(ISO): J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo)
Supplier: 日本ビタミン学会
Publisher: Center for Academic Publications Japan
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 61
必須 2
必須 188 194
都市 任意
年月日 必須 2015年 4月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.3177/jnsv.61.188    (→Scopusで検索)
PMID 任意 26052151    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意 000355020000012
Scopus 任意 2-s2.0-84930695782
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) PublicationType: Journal Article

    (日) Shiota C, Abe T, Kawai N, Ohno A, Tashima-Kondo S, Mori H, Terao J, Tanaka E, Nikawa T* (2015). Flavones inhibit LPS-induced atrogin-1/MAFbx expression in mouse C2C12 skeletal myotubes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology 61(2): 188-194, April.