徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: Hashimoto Ken-ichi/Kawasaki Hisashi/Akazawa Kouki/Nakamura Jun/Asakura Youko/Kudo Takuji/[櫻谷 英治]/Shimizu Sakayu/Nakamatsu Tsuyoshi/Changes in composition and content of mycolic acids in glutamate-overproducing Corynebacterium glutamicum./[Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry]

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EID
285543
EOID
747560
Map
0
LastModified
2014年9月8日(月) 17:15:17
Operator
櫻谷 英治
Avail
TRUE
Censor
承認済
Owner
櫻谷 英治
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継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. (英) Hashimoto Ken-ichi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Kawasaki Hisashi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Akazawa Kouki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Nakamura Jun
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Asakura Youko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Kudo Takuji
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. 櫻谷 英治([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野]/[徳島大学.生物資源産業学部.生物資源産業学科.食料科学コース])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Shimizu Sakayu
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. (英) Nakamatsu Tsuyoshi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Changes in composition and content of mycolic acids in glutamate-overproducing Corynebacterium glutamicum.

副題 任意
要約 任意

(英) Overproduction of glutamate by Corynebacterium glutamicum is induced by biotin limitation or by the supplementation of specific detergents, sublethal amounts of penicillin, or cerulenin. But, it remains unclear why these different treatments, which have different sites of primary action, produce similar effects. In this study, it was found that the cellular content of mycolic acids--characteristic constituents of Corynebacterineae that are synthesized from fatty acids and form a cell surface layer--decreased under all conditions that induced glutamate overproduction. Furthermore, short mycolic acids increased under conditions of biotin limitation and cerulenin supplementation. These results suggest that different treatments produce the same effect that causes defects in the mycolic acid layer. This is perhaps one of the key factors in overproduction of glutamate by C. glutamicum.

キーワード 推奨
  1. (英) Cerulenin
  2. (英) Chromatography, Gas
  3. (英) Corynebacterium glutamicum
  4. (英) Esters
  5. (英) Glutamates
  6. (英) Mass Spectrometry
  7. (英) Methylation
  8. (英) Molecular Structure
  9. (英) Mycolic Acids
発行所 推奨
誌名 必須 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry([社団法人 日本農芸化学会])
(pISSN: 0916-8451, eISSN: 1347-6947)
ISSN 任意 0916-8451
ISSN: 0916-8451 (pISSN: 0916-8451, eISSN: 1347-6947)
Title: Bioscience, biotechnology, and biochemistry
Title(ISO): Biosci Biotechnol Biochem
Supplier: 社団法人日本農芸化学会
Publisher: Oxford University Press
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 70
必須 1
必須 22 30
都市 任意
年月日 必須 2006年 1月 初日
URL 任意
DOI 任意 10.1271/bbb.70.22    (→Scopusで検索)
PMID 任意 16428817    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) PublicationType: Journal Article

  2. (英) PublicationType: Research Support, Non-U.S. Gov't