徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

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著作: [山口 美輪]/[有澤 孝吉]/[上村 浩一]/[勝浦-釜野 桜子]/髙見 栄喜/澤近 房和/[中本 真理子]/十田 朋也/Toda Eisaku/Mori Kei/Hasegawa Manabu/Tanto Masaharu/Shima Masayuki/Sumiyoshi Yoshio/Morinaga Kenji/Kodama Kazunori/Suzuki Takaichiro/Nagai Masaki/Satoh Hiroshi/Consumption of seafood, serum liver enzymes, and blood levels of PFOS and PFOA in the Japanese population./[Journal of Occupational Health]

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EID
279320
EOID
898351
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0
LastModified
2018年4月18日(水) 15:11:25
Operator
上村 浩一
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TRUE
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0
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上村 浩一
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨 博士課程学生による研究報告
組織 推奨
著者 必須
  1. 山口 美輪
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. 有澤 孝吉([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.医科学部門.社会医学系.予防医学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. 上村 浩一
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. 勝浦-釜野 桜子([徳島大学.大学院ヘルスバイオサイエンス研究部.医療創生科学部門.社会環境衛生学講座.予防医学]/->個人[釜野 桜子])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Takami Hidenobu / (日) 髙見 栄喜 / (読) たかみ ひでのぶ
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  6. (英) Sawachika Fusakazu / (日) 澤近 房和 / (読) さわちか ふさかず
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  7. 中本 真理子([徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.先端栄養学教育研究プロジェクト]/[徳島大学.大学院医歯薬学研究部.医学域.栄養科学部門.医科栄養学系.実践栄養学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Juta Tomoya / (日) 十田 朋也 / (読) じゅうた ともや
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨 ****
  9. (英) Toda Eisaku
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. (英) Mori Kei
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  11. (英) Hasegawa Manabu
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  12. (英) Tanto Masaharu
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  13. (英) Shima Masayuki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  14. (英) Sumiyoshi Yoshio
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  15. (英) Morinaga Kenji
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  16. (英) Kodama Kazunori
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  17. (英) Suzuki Takaichiro
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  18. (英) Nagai Masaki
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  19. (英) Satoh Hiroshi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Consumption of seafood, serum liver enzymes, and blood levels of PFOS and PFOA in the Japanese population.

副題 任意
要約 任意

(英) Perfluorooctanesulfonate (PFOS) and perfluorooctanoate (PFOA) have been shown to accumulate in the human body. The purpose of the present study was to examine the factors associated with the blood levels of PFOS and PFOA. A cross-sectional study was performed on 307 men and 301 women (aged 16-76 years) living in 15 prefectures in Japan. Blood levels of PFOS and PFOA were measured by liquid chromatography-mass spectrometry. Hepatic enzymes (-GTP, GOT, and GPT) and -3 polyunsaturated fatty acids (DHA and EPA) levels in serum were also measured. Associations between the levels of PFOS and PFOA in blood and the intake frequency of 41 kinds of dishes, foods and beverages and the serum levels of liver enzymes and -3 polyunsaturated fatty acids were examined using rank correlations. Frequency of intake of boiled fish in broth, sliced raw fish and coastal fish showed significant positive correlations with PFOS concentrations in blood after adjustments for potential confounders. Serum levels of GOT, GPT, DHA and EPA showed significant positive correlations with PFOS and PFOA in blood. There was also a significant regional difference in the blood levels of PFOS and 2013PFOA, with medians being highest in the Tokai/Hokuriku/Kinki region. These findings suggest that the concentrations of PFOS in blood were mainly associated with fish consumption and that the levels of PFOS and PFOA were associated with the serum levels of liver enzymes in Japanese populations. Further investigations are required to clarify the reason for the regional differences in blood levels of PFOS and PFOA in Japan.

キーワード 推奨
  1. (英) Adolescent
  2. (英) Adult
  3. (英) Aged
  4. (英) Alanine Transaminase
  5. (英) Alkanesulfonic Acids
  6. (英) Aspartate Aminotransferases
  7. (英) Caprylates
  8. (英) Cross-Sectional Studies
  9. (英) Diet
  10. (英) Docosahexaenoic Acids
  11. (英) Eicosapentaenoic Acid
  12. (英) Environmental Exposure
  13. (英) Environmental Pollutants
  14. (英) Female
  15. (英) Fluorocarbons
  16. (英) Health Behavior
  17. (英) Humans
  18. (英) Japan
  19. (英) Liver
  20. (英) Male
  21. (英) Middle Aged
  22. (英) Residence Characteristics
  23. (英) Seafood
  24. (英) Young Adult
  25. (英) gamma-Glutamyltransferase
発行所 推奨
誌名 必須 Journal of Occupational Health(日本産業衛生学会)
(pISSN: 1341-9145, eISSN: 1348-9585)
ISSN 任意 1348-9585
ISSN: 1341-9145 (pISSN: 1341-9145, eISSN: 1348-9585)
Title: Journal of occupational health
Title(ISO): J Occup Health
Supplier: 公益社団法人日本産業衛生学会
Publisher: Japan Society for Occupational Health/Nihon Sangyo Eisei Gakkai
 (NLM Catalog  (Webcat Plus  (医中誌Web  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 55
必須 3
必須 184 194
都市 任意
年月日 必須 2013年 4月 9日
URL 任意
DOI 任意 10.1539/joh.12-0264-OA    (→Scopusで検索)
PMID 任意 23574777    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意 000323467600013
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意 15
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article