徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

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著作: [宮脇 克行]/Fukuoka Sachi/Kadomura Yasuko/Hamaoka Hirokazu/[三戸 太郎]/[大内 淑代]/Schwab Wilfried/[野地 澄晴]/Establishment of a novel system to elucidate the mechanisms underlying light-induced ripening of strawberry fruit with an Agrobacterium-mediated RNAi technique/[Plant Biotechnology]

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EID
257333
EOID
681717
Map
0
LastModified
2013年3月8日(金) 16:24:44
Operator
三木 ちひろ
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
三戸 太郎
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種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. 宮脇 克行([徳島大学.バイオイノベーション研究所]/[徳島大学.生物資源産業学部.生物資源産業学科.生物生産システム講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Fukuoka Sachi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Kadomura Yasuko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Hamaoka Hirokazu
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. 三戸 太郎([徳島大学.バイオイノベーション研究所]/[徳島大学.生物資源産業学部.生物資源産業学科.生物生産システム講座])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 大内 淑代
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. (英) Schwab Wilfried
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. 野地 澄晴([徳島大学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Establishment of a novel system to elucidate the mechanisms underlying light-induced ripening of strawberry fruit with an Agrobacterium-mediated RNAi technique

副題 任意
要約 任意

(英) Traditional methods used to study strawberry ripening-related gene function are time-consuming, and require at least 15 months from initiating the transformation experiment until the first ripe fruits are available for analysis. To accelerate data acquisition during gene function studies, we explored a transient assay method that employs an Agrobacterium-mediated RNAi (AmRNAi) technique in post-harvest strawberry fruit, Fragaria×ananassa (Fa) cv. Sachinoka, a Japanese cultivar. Our results showed that artificial white light induced strong expression of Fa chalcone synthase (Fa CHS), Fa chalcone isomerase (Fa CHI), and Fa flavonoid 3 -hydroxylase orthologues (Fa F3 H) in post-harvest fruit. Fa CHS and Fa F3 H function was subsequently examined by performing AmRNAi with post-harvest fruit. Although reduction of light-induced Fa F3 H expression by AmRNAi resulted in no significant change in anthocyanin content, reduction of Fa CHS significantly decreased anthocyanin levels, and up-regulated Fa F3 H levels. Our results are consistent with previous data indicating that while CHS is required for anthocyanin accumulation during late stage strawberry fruit maturation, Fa F3 H is not required. The novel system described here enabled gene function data to be available within 10 days of initiating the incubation period following infiltration. Therefore, we conclude our system is a valuable tool to elucidate the molecular mechanisms underlying light-induced ripening of strawberry fruit.

キーワード 推奨
  1. (英) Agrobacterium-mediated RNAi
  2. (英) chalcone synthase
  3. (英) flavonoid 3'-hydroxylase
  4. (英) light-induced pigmentation
  5. (英) strawberry fruit
発行所 推奨 (英) Japanese Society for Plant Cell and Molecular Biology / (日) 日本植物細胞分子生物学会
誌名 必須 Plant Biotechnology(日本植物細胞分子生物学会)
(pISSN: 1342-4580, eISSN: 1347-6114)
ISSN 任意 1342-4580
ISSN: 1342-4580 (pISSN: 1342-4580, eISSN: 1347-6114)
Title: Plant biotechnology (Tokyo, Japan)
Title(ISO): Plant Biotechnol (Tokyo)
Supplier: 日本植物バイオテクノロジー学会
Publisher: Japanese Society of Plant Cell and Molecular Biology
 (NLM Catalog  (J-STAGE  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 29
必須 ---
必須 271 278
都市 任意
年月日 必須 2012年 6月 25日
URL 任意 http://ci.nii.ac.jp/naid/10030804744/
DOI 任意 10.5511/plantbiotechnology.12.0406a    (→Scopusで検索)
PMID 任意
NAID 任意 10030804744
WOS 任意
Scopus 任意
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意