徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

著作: [郷田 秀一郎]/Takano Kazufumi/Yamagata Yuriko/Nagata Ryou/Akutsu Hideo/Maki Saori/Namba Keiichi/Yutani Katsuhide/Amyloid protofilament formation of hen egg lysozyme in highly concentrated ethanol solution/[Protein Science]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
25643
EOID
732125
Map
0
LastModified
2014年4月28日(月) 13:46:51
Operator
松井 栄里
Avail
TRUE
Censor
0
Owner
[学科長]/[徳島大学.工学部.生物工学科]
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨
カテゴリ 推奨
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
  1. 徳島大学.工学部.生物工学科.生物反応工学講座
著者 必須
  1. 郷田 秀一郎([長崎大学])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Takano Kazufumi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Yamagata Yuriko
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Nagata Ryou
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. (英) Akutsu Hideo
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. (英) Maki Saori
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. (英) Namba Keiichi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Yutani Katsuhide
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Amyloid protofilament formation of hen egg lysozyme in highly concentrated ethanol solution

副題 任意
要約 任意

(英) Mutant human lysozymes (Ile56Thr & Asp67His) have been reported to form amyloid deposits in the viscera. From the standpoint of understanding the mechanism of amyloid formation, we searched for conditions of amyloid formation in vitro using hen egg lysozyme, which has been extensively studied from a physicochemical standpoint. It was found that the circular dichroism spectra in the far-ultraviolet region of the hen egg lysozyme changed to those characteristic of a beta-structure from the native alpha-helix rich spectrum in 90% ethanol solution. When the concentration of protein was increased to 10 mg/mL, the protein solution formed a gel in the presence of 90% ethanol, and precipitated on further addition of 10 mM NaCl. The precipitates were examined by electron microscopy, their ability to bind Congo red, and X-ray diffraction to determine whether amyloid fibrils were formed in the precipitates. Electron micrographs displayed unbranched protofilament with a diameter of approximately 70 A. The peak point of the difference spectrum for the Congo red binding assay was 541 nm, which is characteristic of amyloid fibrils. The X-ray diffraction pattern showed a sharp and intense diffraction ring at 4.7 A, a reflection that arises from the interstrand spacing in beta-sheets. These results indicate that the precipitates of hen egg lysozyme are amyloid protofilament, and that the amyloid protofilament formation of hen egg lysozyme closely follows upon the destruction of the helical and tertiary structures.

キーワード 推奨
  1. (英) Amyloid
  2. (英) Animals
  3. (英) Chickens
  4. (英) Circular Dichroism
  5. (英) Ethanol
  6. (英) Female
  7. (英) Humans
  8. (英) Magnetic Resonance Spectroscopy
  9. (英) Microscopy, Electron
  10. (英) Muramidase
  11. (英) Protein Structure, Secondary
  12. (英) Solutions
  13. (英) X-Ray Diffraction
発行所 推奨
誌名 必須 Protein Science(Protein Society)
(pISSN: 0961-8368, eISSN: 1469-896X)
ISSN 任意 0961-8368
ISSN: 0961-8368 (pISSN: 0961-8368, eISSN: 1469-896X)
Title: Protein science : a publication of the Protein Society
Title(ISO): Protein Sci
Supplier: The Protein Society
Publisher: Cambridge University Press
 (NLM Catalog  (Wiley  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 9
必須 2
必須 369 375
都市 任意
年月日 必須 2000年 2月 1日
URL 任意
DOI 任意 10.1110/ps.9.2.369    (→Scopusで検索)
PMID 任意 10716189    (→Scopusで検索)
NAID 任意
WOS 任意 000085585700017
Scopus 任意 2-s2.0-0034005357
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: In Vitro

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  3. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Research Support, Non-U.S. Gov't

  4. (英) OtherID: PMC2144556