徳島大学 教育・研究者情報データベース(EDB)

Education and Research Database (EDB), Tokushima University

徳島大学ウェブサイトへのリンク

(EDB発行のIDとパスフレーズ,又は情報センター発行の個人cアカウントとパスワードでログインしてください.)

著作: [田中 保]/Kassai Ayaka/Ohmoto Mayumi/Morito Katsuya/[柏田 良樹]/[高石 喜久]/Urikura Mai/Morishige Jun-ichi/Satouchi Kiyoshi/[德村 彰]/Quantification of phosphatidic acid in foodstuffs using TLC-imaging technique/[Journal of Agricultural and Food Chemistry]

ヘルプを読む

「著作」(著作(著書,論文,レター,国際会議など))は,研究業績にかかる著作(著書,論文,レター,国際会議など)を登録するテーブルです. (この情報が属するテーブルの詳細な定義を見る)

  • 項目名の部分にマウスカーソルを置いて少し待つと,項目の簡単な説明がツールチップ表示されます.

この情報をEDB閲覧画面で開く

EID
255744
EOID
765255
Map
0
LastModified
2015年2月9日(月) 14:32:23
Operator
松井 栄里
Avail
TRUE
Censor
承認済
Owner
田中 保
Read
継承
Write
継承
Delete
継承
種別 必須 学術論文(審査論文)
言語 必須 英語
招待 推奨
審査 推奨 Peer Review
カテゴリ 推奨 研究
共著種別 推奨
学究種別 推奨
組織 推奨
著者 必須
  1. 田中 保([徳島大学.大学院社会産業理工学研究部.生物資源産業学域.食料科学系.食料科学分野])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  2. (英) Kassai Ayaka
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  3. (英) Ohmoto Mayumi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  4. (英) Morito Katsuya
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  5. 柏田 良樹
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  6. 高石 喜久([徳島大学.デザイン型AI教育研究センター])
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  7. (英) Urikura Mai
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  8. (英) Morishige Jun-ichi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  9. (英) Satouchi Kiyoshi
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
  10. 德村 彰
    役割 任意
    貢献度 任意
    学籍番号 推奨
題名 必須

(英) Quantification of phosphatidic acid in foodstuffs using TLC-imaging technique

副題 任意
要約 任意

(英) Apical application of lysophosphatidic acid (LPA), a growth-factor-like phospholipid, was shown to prevent or restore gastrointestinal (GI) disorders, such as diarrhea and stomach ulcer, in experimental animals. Because LPA is formed from phosphatidic acid (PA) by the activity of digestive phospholipase A(2), PA is a potential component for dietary treatment of such GI disorders. Here, we quantified PA contained in 38 foodstuffs and 3 herbs by a thin-layer-chromatography-imaging technique. Vegetables belonging to Brassicaceae, such as cabbage leaves (700 nmol/g of wet weight) and Japanese radish leaves (570 nmol/g), contained higher amounts of PA than other foodstuffs. Amounts of PA in fruits, cereals, and starchy root vegetables were below 300 nmol/g. Animal foodstuffs contained low amounts of PA (<60 nmol/g). Interestingly, leaves of Mallotus japonicas, a Japanese edible herb used for treatment of stomach ulcer, had the highest PA (1410 nmol/g) among those examined. The data shown here will be useful for the development of dietary treatment for a damaged GI tract.

キーワード 推奨
  1. (英) Chromatography, Thin Layer
  2. (英) Food Analysis
  3. (英) Phosphatidic Acids
発行所 推奨
誌名 必須 Journal of Agricultural and Food Chemistry([アメリカ化学会])
(pISSN: 0021-8561, eISSN: 1520-5118)
ISSN 任意 1520-5118
ISSN: 0021-8561 (pISSN: 0021-8561, eISSN: 1520-5118)
Title: Journal of agricultural and food chemistry
Title(ISO): J Agric Food Chem
Publisher: American Chemical Society
 (NLM Catalog  (Scopus  (CrossRef (Scopus information is found. [need login])
必須 60
必須 16
必須 4156 4161
都市 任意
年月日 必須 2012年 4月 16日
URL 任意
DOI 任意 10.1021/jf300147y    (→Scopusで検索)
PMID 任意 22475031    (→Scopusで検索)
CRID 任意
WOS 任意 000303139600023
Scopus 任意 2-s2.0-84860316722
評価値 任意
被引用数 任意
指導教員 推奨
備考 任意
  1. (英) Article.Affiliation: Institute of Health Biosciences, University of Tokushima Graduate School, Tokushima, Japan. tanakat@ph.tokushima-u.ac.jp

  2. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Evaluation Studies

  3. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Journal Article

  4. (英) Article.PublicationTypeList.PublicationType: Research Support, Non-U.S. Gov't