著作: 西田 珠美/[古賀 哲郎]/真鍋 浩之/宇高 順子/宅見 賢二/そば主要蛋白質のポリペプチド構成とアミノ酸組成における異質性/[日本家政学会誌]
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種別 | 必須 | 学術論文(審査論文) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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言語 | 必須 | 英語 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
招待 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
審査 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
カテゴリ | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
共著種別 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
学究種別 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
組織 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
著者 | 必須 |
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題名 | 必須 |
(英) Comparison of the Polypeptide Components and Amino Acid Composition Between Buckwheat Protein Fractions (日) そば主要蛋白質のポリペプチド構成とアミノ酸組成における異質性 |
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副題 | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
要約 | 任意 |
(英) The major protein fractions of buckwheat flour were extracted by the Osborne method and compared by SDS-PAGE and amino acid compositions. Either albumins or globulins contained one major polypeptide subunit with an apparent molecular weight (MW) of 25 kDa, their polypeptide profiles varying with the pretreatment conditions prior to SDS-PAGE. Significant differences within the sulfur-containing amino acids and proline contents were observed in these soluble fractions, while little difference was found in the amounts of aspartic acid, glutamic acid, glycine and lysine, as reported earlier. The prolamins from different alcohol extracts shared a similar polypeptide pattern constituted of a number of thin bands with MWs ranging from 30 to 40 kDa. These prolamins were rich in glutamic acid and proline, but poor in lysine and arginine in comparison with the other fractions. Alkali-soluble glutelins displayed unique polypeptide bands having relatively high MWs ranging from 80 to 90 kDa. The glutelin fractions had an amino acid composition midway between those of the globulins and prolamins. (日) 脱脂そば粉からアルブミン,グロブリン,プロラミンおよびグルテリンをそれぞれ個別に分画し,それらのSDS-PAGE分析によるポリペプチド構成ならびにアミノ酸組成を比較検討した.アルブミンとグロブリン画分ではSDS-ポリアクリルアミドゲル電気泳動に際して試料用SDS緩衝液中での加熱時間の長短(3,15,30分)などにより得られるポリペチドのパターンが変化したが,分子量25kDaと32kDaが主なポリペプチド種であった.アミノ酸組成では,水抽出と5%食塩水抽出のものでは含硫アミノ酸とプロリン含量に有意な差がみられた外は大差はなかった.各プロラミン画分は抽出に用いたアルコール(70%エタノール,50%プロパノールとイソプロパノール,および70%タートブタノール)に関係なく,ほぼ等質なSDS-PAGEパターン(30∼40kDaの分子量範囲に分布する多数のポリペプチド)を示した.これらのアミノ酸組成は上記のアルブミンやグロブリンとは異なりグルタミン酸とプロリンに富み,リジンが少なかった.アルカリ可溶性グルテリンのポリペプチド分子量は他の蛋白質の2倍に近い値(80∼100kDa)を有し,アミノ酸組成はグロブリンとプロリンの中間値を示した. |
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キーワード | 推奨 |
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発行所 | 推奨 | (英) The Japan Society of Home Economics (JSHE) / (日) 社団法人日本家政学会 / (読) にほんかせいがっかい | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
誌名 | 必須 |
日本家政学会誌([社団法人 日本家政学会])
(pISSN: 0913-5227, eISSN: 1882-0352)
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巻 | 必須 | 46 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
号 | 必須 | 8 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
頁 | 必須 | 731 738 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
都市 | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
年月日 | 必須 | 1995年 8月 初日 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
URL | 任意 | http://ci.nii.ac.jp/naid/110003168060/ | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
DOI | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PMID | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
CRID | 任意 | 1572261552332838784 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
NAID | 110003168060 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
WOS | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Scopus | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
評価値 | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
被引用数 | 任意 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
指導教員 | 推奨 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
備考 | 任意 |